Jeg er på udkig efter en ny varmekilde.
Hvad kan I anbefale og hvorfor?
Kære besøgende.
Der er så mange muligheder for valg af opvarmningskilder i dag, at det kan være rigtig tidskrævende og uoverskueligt at skulle vælge rigtigt, når man både skal tage hensyn til investeringen, den løbende varmeudgift og driftsikkerheden og i en ny varmekilde. Derfor har vi udviklet denne interaktive guide til at finde frem til den perfekte varmekilde til lige din situation.
Det foregår ved at du stiller spørgsmål og vi svarer. Når vi har fået skudt os ind på den rette varmekilde vil vi også stille dig nogle spørgsmål, så vi sammen kan finde frem til hvad der er det helt rigtige for dig i din situation.
OK?
Lad os tage det med økonomien allerførst.
(i sidste ende er det jo altid der det hele ender alligevel ;-))
Hvilket varmeanlæg er bedst i forhold til prisen?
Det kommer an på din situation. Helt afhængig af din situation vil det være forskelligt hvad der fungerer bedst for dig.
Derfor vil vi begynde med at klæde dig på til at kunne tage din første af en række mere og mere specifikke beslutninger.
Vi beskriver hver anlægstype så du bør kunne vælge hvilken anlægstype der fungerer for dig.
Ud for hver anlægstype har vi sat en slider, som du kan sætte til en værdi mellem 0 og 10. Afhængig af hvor højt du sætter værdien for hver anlægstype vil vi guide dig videre til det du bør spørge om – og vi står så klar med svaret. Er det en god deal?
Godt så, lad os komme i gang.
Hvis du ser dit nye opvarmningsanlæg som et investeringsobjekt, hvor du er villig til at betale mere her-og-nu for senere at nyde fordelen ved at betale en lav pris for opvarmningen og at alt kører uden din tilstedeværelse, så kan vi klart anbefale et jordvarme eller et luft-vand varmeanlæg.
Hvilket af de to vil senere spørgsmål og svar kunne afklare.
Når anlægget er blevet betalt hjem igen i form af besparelser på opvarmningen, sidder du tilbage med en årlig økonomisk gevinst samt en værdistigning på din ejendom, da et godt jordvarme- eller luft-vand varmeanlæg gør din ejendom mere attraktiv på grund af de lavere varmeudgifter. Udviklingen går klart i retning af denne opvarmningsform til trods for den højere pris, da man får et nærmest vedligeholdelsesfrit anlæg som med strøm som energikilde hjælper med til den grønne omstilling som Danmark er i fuld gang med.
Hvis du vælger at gå videre med jordvarme eller et luft-vand varmeanlæg, så hop videre til Jordvarme, luft-vand varmepumpe, luft-luft varmepumpe.
Træpillefyr
Hvis du ikke lige har over 100.000 til at investere; men stadig vil have en besparelse, der ligger på samme niveau som med jordvarme eller et luft-vand varmeanlæg, så er vores næste forslag et træpillefyr. Fordelen i forhold til et jordvarme- eller luft-vand varmeanlæg, er, at det, afhængig af type koster mellem 25 og 50% af et jordvarme- eller luft-vand varmeanlæg. Ulempen er klart, at der skal bestilles og opmagasineres træpiller på din grund. Og du skal med passende intervaller sørge for at hælde træpiller på dit anlæg. Det er ikke altid lige sjovt at gøre i 10-20 graders frost og hvis du nyder en ferie sydpå midt om vinteren er et pillefyr ikke nødvendigvis den bedste løsning.
Hvis du vælger at gå videre med pillefyr, så klik HER
(til pillefyr)
Naturgasfyr
Hvis du bor i et område, der har naturgas, kan du overveje et naturgasanlæg som det næste. Besparelsen er omkring 10 % i forhold til et oliefyr. Til gengæld er det billigere i investering end nogen af ovenstående varmekilder.
Hvis du vælger at gå videre med Naturgasfyr, så klik HER
(til naturgasfyr)
Fjernvarme
Hvis du bor i et område, der har fjernvarme, har du muligvis tilslutningspligt. Check din lokalplan for at være sikker pådin situation. Besparelsen ved fjernvarme er omkring 10 % i forhold til et oliefyr. Til gengæld er det en af de billigere investering er.
Hvis du vælger at gå videre med Fjernvarme, så klik HER
(til fjernvarme)
Oliefyr
Til trods for at oliefyr er på kraftig retur som varmekilde, så kan det i enkelte tilfælde være den bedste løsning. Besparelsen ved et nyt oliefyr er omkring 5-10% i forhold til et oliefyr af ældre dato. Hvis kedlen også er af ældre dato og også bliver skiftet kan du hente yderligere 5-10%. Det er billig investering; men til gengæld er besparelsen heller ikke voldsom.
Hvis du vælger at gå videre med nyt oliefyr, så klik HER
(til oliefyr)
Elvarme
Elvarme bilver kun medtaget her for det fulde overbliks skyld. Ren elvarme er typisk 200 til 300% dyrere end oliefyr og er klart den dyreste opvarmningsform der findes. Den kan ikke anbefales i andre situationer end hvor en af de andre muligheder ikke kan lade sig gøre og besparelsen i den billige investering i el-radiatorer er hurtigt overskygget af de store drifsudgifter. Steder hvor el-radiatorer kan have sin berettigelse er i sommerhuse, hvor man kun skal bruge varme sporadisk i sommerhalvåret. Selv her skal der ikke meget til før et luft-luft varmeanlæg selv på den kortere bane er en bedre investering.
Hvis du vælger at gå videre med elvarme, så klik HER
(til elvarme)
Savner du information?
Hvis du er i tvivl om, hvilken opvarmningsform du bør undersøge nærmere på dette overordnede niveau, hvad er det så du mangler at få afklaret for at kunne komme videre i dine valg? Skriv det i feltet herunder – så bliver det sendt til os når du trykker på Send-knappen. Vi svarer tilbage inden 24 timer på hverdage, ellers næste hverdag.